
Op woensdagochtend 9 april vond op de begraafplaats in Papendrecht de jaarlijkse bijeenkomst Adoptie Oorlogsmonument plaats. Tijdens deze bijeenkomst staan we stil bij de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar extra bijzonder vanwege de 80 jaar bevrijding. “Vandaag zijn we hier om stil te staan bij de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in ons land en in onze gemeente. We willen ervoor zorgen dat de verhalen uit die tijd niet vergeten worden. Het monument is niet alleen een plek van herinnering, maar ook een plek die ons verbindt. Het laat zien hoe belangrijk vrijheid is. Niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen om je heen.”, sprak burgemeester Margreet van Driel de aanwezigen toe.
Met het project ‘Adopteer een monument’ wordt de (lokale) oorlogsgeschiedenis doorgegeven aan de volgende generatie. Leerlingen leren wat herdenken betekent en waarom het belangrijk is om verhalen uit de oorlog te blijven vertellen. De afgelopen weken werkten de leerlingen van groep 8 van IKC Beatrix aan dit project. Zij verdiepten zich in het monument en hielpen mee aan de organisatie van de herdenking. Tijdens de bijeenkomst droegen zij symbolisch het monument over aan de leerlingen van groep 7 van De Viermaster, die volgend schooljaar het project voortzetten.
Wethouder Arjan Kosten (Onderwijs) opende de bijeenkomst en heette alle aanwezigen welkom. Hij vertelde het indrukwekkende verhaal van Rinus Veth, een Papendrechter die actief was in het verzet tijdens de oorlog. Ook de leerlingen van IKC Beatrix en De Viermaster hadden hierna ruimte om een gedicht of eigen geschreven tekst voor te dragen.
Naast de leerlingen, ouders, raadsleden en leden van het Oranjecomité was ook kinderburgemeester Mees van Veen aanwezig. In zijn toespraak benoemde hij dat er vandaag de dag nog steeds kinderen zijn, zoals Anne Frank destijds, die moeten vluchten en opgroeien in onveilige omstandigheden. Ook hij benadrukte het belang van het blijven vertellen van deze verhalen, zodat we herdenken én voorkomen dat het verleden zich herhaalt.
Na afloop van het programma werd de bijeenkomst buiten voortgezet. Burgemeester Margreet van Driel sprak daar de leerlingen toe en vertelde over de gebeurtenissen in Papendrecht:
“Soms lijken deze verhalen heel ver weg of van lang geleden, alsof ze niets te maken hebben met hoe wij nu leven. Maar dat is niet zo. De geschiedenis is dichterbij dan je denkt. Veel opa’s en oma’s hebben de oorlog meegemaakt. En ook in Papendrecht zijn in die tijd belangrijke en verdrietige dingen gebeurd. Die verhalen horen bij Papendrecht.”
Na twee minuten stilte legden vier leerlingen van IKC Beatrix samen met wethouder Arjan Kosten een krans bij het monument. Vervolgens legden ook burgemeester Margreet van Driel en kinderburgemeester Mees van Veen een krans. Tot slot legden alle aanwezige leerlingen een witte roos bij het monument.